Как УМБАЛ Стара Загора успя да подмлади медицинския си персонал

Как УМБАЛ Стара Загора успя да подмлади медицинския си персонал

Около 63 процента от медицинските сестри, които сега работят в  лечебните заведения в България, са на възраст над 63 години. Данните са на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Университетската многопрофилна болница в Стара Загора е едно от малкото лечебни заведения в страната, което прави изключение от тази тенденция. 340 професионалисти по здравни грижи работят в здравното заведение. А средната възраст при тях е малко над 46 години.

„Обръщането“ на тенденцията не е било лесно, като се вземе предвид, че всичко започва  преди шест години, в условията на финансова дестабилизация и несигурност, казва директорът на болницата професор Йовчо Йовчев.  В резултат днес 65 от 340-те души медицински специалисти в болницата са на възраст до 30 години.

Несрин Исмаил Шакер завършва Тракийския университет специалност „Медицинска сестра“, преди три години. И веднага започва работа по специалността в Клиниката по педиатрия на Университетската болница в Стара Загора. 

Казва, че работата й харесва – допада й да има пряк контакт с децата. Признава, че като всяка работа и тази има и негативни страни – натовареното работно време, стреса, отговорността… 

Преди три години, когато започва работа, Несрин и още една нейна колежка са първите млади попълнения в Клиниката по педиатрия от 15-ина години насам. “ Първоначално основната ми заплата беше 650 лева, сега е 1500 лева основно възнаграждение“, разказва Несрин. 

Като всеки млад човек и тя се е замисляла как е навън и колко би получавала за труда си в чужбина. Но засега не мисли да емигрира.  „Аз и като цяло не искам да напускам България. А в момента заплатата ми е достатъчна, но когато се задомя, вероятно ще се наложи да втора работа или пък да  мислим за чужбина“, казва Несрин. Онова, което би я задържало тук, е  доброто заплащане и оценката и признанието на труда й,   

„През последните три години сред младите кадри, медицински сестри, постъпили на работа в Университетската болница, няма такива, които да са напуснали, за да потърсят щастието си в чужбина“, казва  Таня Караджова, която има 48 години трудов стаж като медицинска сестра. Общото между нея и Несрин е, че професионалният трудов път на Таня започва тъкмо като детска сестра в същата тази болница. А през годините Караджова достига и до главна сестра на здравното заведение. 

Според нея, освен заплащането, възможността за кариерно израстване също задържа младите тук.  Сходно е и мнението на  директора  на старозагорската Университетска болница професор Йовчев. 

„Това, което направихме допълнително, е че дадохме възможност на медицинските специалисти също да специализират по определени медицински направления – педиатрична, акушеро-гинекологична, анестезиологична операционна, сестра, включително и спешна медицина. В момента имаме около 15 души, които са се възползвали от това и специализират. Ако формата на обучението е платена, болницата поема разходите по него“, разказва професор Йовчев.      

И Несрин, и Таня не съжаляват за избора си да станат медицински сестри.  Но и се надяват – трудът и значимостта на тази професия да бъдат оценени достойно. И в България. 

Повече чуйте в репортажа:

Остави отговор

Вашият емайл адрес няма да бъде публикуван.