Университетската болница в Стара Загора разполага с уникална за България видеоендоскопска система

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора разполага с единствената в момента в България видеоендоскопска система Olympus EVIS X1. Апаратът е произведена в Япония от технологичния гигант Olympus и е най-новата и иновативна медицинска апаратура в тази област. Системата е окомплектована с един диагностичен и един терапевтичен видеобронхоскоп.

„Благодаря на ръководството на болницата и на изпълнителния директор проф. д-р Йовчо Йовчев за решението да бъде закупен този изключително ценен апарат. Той работи от 20 юли и до обяд бяха направени две бронхоскопии на пациенти“ – каза специалистът по пулмология в Университетската болница в Стара Загора д-р Дамян Арабаджиев. Той уточни, че това е върхов модел, който позволява прецизна диагностика на онкологични заболявания. Апаратурата има вградена система за по-лесно визуализиране на големи съдове, помагаща да бъдат открити оптимални места за взимане на биопсия. Нейната цел е да се направят бронхиалните биопсии по-качествени и по-безопасни за пациента. Системата дава възможност за коректна диагностика и това предотвратява потенциални неточности при лекарските решения. С апаратурата могат да се извършват и терапевтични манипулации.

„Изследването е безплатно и се извършва срещу направление за хоспитализация издадено от личен лекар или специалист“ – уточни д-р Арабаджиев.

dr Damyan Arabadzhiev