Ново поколение апаратура закупи УМБАЛ „Киркович“ за Клиниката по кардиология и инвазивна диагностика

Ново поколение апаратура закупи УМБАЛ „Киркович“ за Клиниката по кардиология и инвазивна диагностика

Началникът на Клиниката по кардиология и инвазивна диагностика доц. Смилкова с новата апаратура

Уредът предотвратява излишното поставяне на стендове, обясни доц. д-р Смилкова

Клиниката по кардиология и инвазивна диагностика към Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора се сдоби с последно поколение апарат, позволяващ да се подобри интервенционалната работа с пациенти. Това съобщи началникът на клиниката доц. Диана Смилкова. Апаратът е на стойност 70 000 лв. и е закупен със средства на лечебното заведение.

Една от възможностите, които новият апарат дава, е да се прецизира решението за поставяне на стенд в кръвоносния съд. Същевременно чрез използване на ултразвук апаратът анализира естеството на плаката, натрупана в съдовата система на пациента. „От този оглед разбираме размера на съда, дали плаката е стабилна, дали има тромб. Този уред е важен, защото предотвратява излишното поставяне на стендове. При необходимост от стенд с апарата се прецизира кой е най-подходящият за съответния пациент“, обясни доц. Смилкова.

Американският апарат, който вече е на разположение на специалистите в УМБАЛ „Киркович“, е поредната придобивка, която Университетската болницата успя да си осигури. В началото на годината за Клиниката по кардиология и инвазивна диагностика бе закупен чисто нов ангиограф на най-високо ниво. В клиниката бе внедрен и последно поколение ехокардиограф, позволяващ диагностика на сърцето, на клапите на сърцето, на съдовете – мозъчни, на крайниците и др.

На фона на инфлацията и съпътстващите я многобройни проблеми в здравеопазването в УМБАЛ „Киркович“ ще продължи осигуряването на нова апаратура в помощ на пациентите, увери изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев.

Остави отговор

Вашият емайл адрес няма да бъде публикуван.